Evalueringer

Evaluering af 2017

Ordstyrer: Rigmor
Referent: Anna
Tilstede: 24 medlemmer

Vi evaluerede de forskellige afgrøder en efter en. Kun de afgrøder der var bemærkninger til, nævnes i vilkårlig rækkefølge her i referatet. Resten var godt og helt i orden.

Sommergulerod: Smagte dejligt og vi vil gerne have samme slags næste år. Ønske om at de lilla gulerødder sås i et stykke for sig og ikke i 1 række, så de er nemmere at finde.

Vintergulerod: Sorten egner sig ikke til vinter opbevaring – mange var sprækket eller rådne – men de smager godt. Vi prøver en ny sort næste år.

Porre: Rekordstore vinterporrer i år.

Kartofler: De tidlige Frislænder slap hurtig op, da der ikke var mange kartofler pr. top. Vi sætter lidt flere næste år. Sava og Ditta kartoflerne er fine i år – dog smager Ditta bedst. Flere af dem næste år.

Pastinak: Et helt bed af dem næste år i stedet for 2/3 bed som i år.

Glaskål: De blev meget hårde og mange blev ikke høstet. Næste år halverer vi mængden og planter dem først i et bed, for at se om de så bliver høstet.

Broccoli: Blev til store flotte planter, men kun få broccoli. Vi dropper dem næste år, da det er spild af tid, gødning, vanding osv, når det giver så lille et udbytte.

Grønkål: Vi har desværre været plaget af larver i år, men der er pænt mange tilbage endnu.

Majs: Var ekstra gode, søde og sprøde i år.

Rødbeder, lange: Ca. 2/5 gik desværre ud, da de var små – så der er for få til opbevaring i år.

Stribede rødbeder: Udgår næste år, da de ikke smager godt.

Løg: Vi fik ekstra mange rødløg end gule løg med hjem i år, fordi folk var i tvivl om sætteløgene ville være gode nok og valgte så at sætte de røde i stedet for de gule.
Det var lækkert at høste hvidløgene friske.
Der er kun få der bruger salatløgene – måske fordi vi har mange forårsløg. Derfor udgår de næste år.
Ekstra skalotteløg næste år.
Der skal stå i markplanen næste år, hvor mange røde og gule løg der skal sættes som forårsløg.

Butternut squash: Det var for koldt til, at de nåede at sætte frugt. Udgår næste år.

Gule squash: Det er mislykket at dyrke dem i 2 år nu, så de udgår næste år.

Buskbønner: Fint at de var sået i 2 omgange. Godt at hyppe dem, da de kun har et lille rodnet. Måske sås med større planteafstand.

Stangbønner: Alt for mange der ikke blev spist.

Snitbønner: Spirede dårligt og da frøet ikke findes i økologisk udgave – udgår den næste år. Erstattes af yin-yang bønne, som vi havde få af i år.
Forslag om at der næste år bliver lavet en særskilt plan over bønnebedet til bedejeren, da en linje i markplanen ikke er nok til at beskrive planen. Anna laver den.

Ærter: Duerne spiste godt af de nye spirer, men planten overlevede og vi fik gode ærter. Dugen skal være på længere – indtil planten har sat blomst. Forslag om at så dem i 2 hold med 14 dages mellemrum.
Den gamle sort igen næste år.

Persillerod: Blev vandet godt i opstarten – god ide.

Salater: Efterspørgsel om en anden slags romana salat, da nogle synes, den vi havde i år, var for grov i det. Den røde hovedsalat ønskes igen. Ønske om flere sorter f. eks. radiccio.
Pluksalaterne var flotte, gode og dekorative – gentages til næste år med 5 – 6 forskellige slags.

Selleri: En del små imellem nogle helt fine. Generel problem på landsplan.

Jordbær: Vi måtte nedlægge begge bede pga. sygdom i flere planter, men der er sat hel nye – 3 forskellige sorter – i 2 nye bede.

Bærbuske: Til foråret supplere vi med 5 nye solbærbuske, 3 ribsbuske, 2 stikkelsbærbuske og hindbær, hvor de gamle er gået ud.

Urtehaven:

Dild: Havde det ikke godt med så meget vand – ringe udbytte. Forslag om at så et lille stykke med dild i et andet bed som efter afgrøde.

Vild rucola: Ønske om mere til næste år.

Alm. rucola: Vi er plaget af jordlopper, som spiser af rucola og radise, så de er svære at få pæne. Næste år sås ekstra i havens salatbed som forsøg.

Baldrian blev forslået som ny urt.
Ønske om at skiltene i urtehaven bliver sat på så lange pinde, at de ikke ”bliver væk” i urterne.

Domerne: Rigtig fin ordning med at Grete passede agurker, og at domegruppen plantede og vandede basilikum og chilier. Chilierne kan tørres og få farve eller fryses nu. Så pluk dem inden frosten.

Basilikum: Mindre af de eksotiske sorter, da de ikke bliver spist og mere af de grønne og blå.

Rabarberne: Store og fine – der må gerne høstes af dem. Forslag om vinrabarber, men der var ingen tilslutning.

Eventuelt:
Forslag om at afprøve at dyrke spidskål, rosenkål og savojkål under fiberdug .

Vi har fået frø af Astrid til gråærter, som er en ærtesort til at tørre til vinterbrug.

Finder plads til dem i et andet bed end ærtebedet.

Ønske om at få ræddike igen i haven. Udgik fordi ingen høstede dem. Der blev lovet at spise dem næste år, så vi finder plads i haven til et lille stykke.

Forslag om flere æbletræer i udkanten af haven. Dem vi har giver ikke meget, fordi ingen passer dem. Birgit Anker vil gerne passe dem næste år, og er det en succes, kan vi overveje igen, om vi skal købe nye.

Medlemssituation p.t.: 4 gå ud til næste år – Rigmor, Hanne og Jørgen fra gruppe 5 og Kirsten B. fra urtehaven. Tak for mange gode år og stor indsats i haven. I vil blive savnet, men I er altid velkomne i haven.

Er der andre der overvejer at holde eller ønsker bedskift, vil styregruppen gerne informeres allerede nu.

Urtehaven flytter til de 5 øverste bede i haven, derfor har vi allerede flyttet flerårige planter derop. Der en del planter tilovers i U5, som i gerne må opgrave og tage med hjem, give væk til naboer, venner, familie o.s.v.

Tak til Grete for lækker hokaido kage.

Tak for endnu en god have sæson – vi ses til næste år – 2018!!!!