Evaluering af 2019

Evaluering af afgrøder 2019

Sommergulerod:  Fint

Vintergulerod: B4:  Fine, korte, tykke, fin mængde.  E2: Nogle havde delt sig, gået i stok og kom i forskellige farver. Ny sort næste år.

Runde rødbeder: Fint – mange helligdage i bedet – måske pga. tørke.
Lange rødbeder:  Mange små imellem – skulle nok have være udtyndet bedre.

Pastinak:  I de 2 midterste rækker blev pastinakken mindre end de yderste, af uforklarlige årsager. Det er fint med 7-8 cm mellem planterne – i stedet for 10 cm, som der står i dyrkningsvejledningen. Vi retter ind.
Persillerod: Blanding af meget små og rigtig store. Der blev foreslået, at vi venter med at så dem til 14-5 i stedet for 1-5, da man så kan nå at få luget det første ukrudt væk, før der bliver sået.
Selleri:  Fint

Tidlige kartofler:  Fint
Vinterkartofler: Mange små imellem, måske fordi de havde det for tørt i vækst perioden. Næste år skal vi være obs på at få dem vandet i tide.

Skorzonerrod:  Fint
Jordskokker:  Fint. Forslag om, at vi gravede nogle op nu til at lægge i jordkælderen, så man ikke skal ned og grave op om vinteren. Blev afvist, da de sikkert bliver hurtigt dårlige, når de er gravet op.

Zapallitos: Fint
Grønne squash: Fint
UFO squash: Fint – 2-3 planter næste år.
Hokaido: Fint

Grønkål: Er blevet meget høje i år, så fiberdugen er ikke bred nok til at nå rundt om dem som sikring mod rådyr. Bedejeren skal prøve at finde en løsning måske med 2 stykker fiberdug og jordbærnet. Det er tilladt at grave en plante op og tage med hjem i egen jord, potte, altankasse o.l. Ideen med at sætte nogle planter ind i domen, som sidste år, blev afvist, da de er med til at danne meget kondensvand, som skader træværket. Desuden har de det bedste ude i jorden i kulden, og der er ingen vand til rådighed i domen.
Palmekål:  Se grønkål
Rosenkål:  Fint
Rødkål:  Fint
Spidskål:  Fint – gerne i 2 hold næste år.
Glaskål: Fint

Majs: Fint

Fennikel: Fint. Dem der havde stået under net i F1, blev dejlig store og saftige. Ideen føres videre til næste år.

Rødløg:  Fint
Gule løg: Fint. Flere til næste år.
Skalotteløg: Fint. Mindre mængde næste år.
Forårsløg:  fint

Hvidløg: Fint. Vi lavede en afstemning om, hvordan vi fordeler/høster dem næste år, da der opstod misforståelser i år – så nogle fik ikke den aftalte mængde, andre havde svært ved at tælle til 15 og nogle begyndte at tage af dem, før der var grøn pind ved. Næste år bliver det således:
Bedejeren udregner hvor mange der er til hver og sætter grøn pind i bedet, når løget er klar til høst. Det er nu op til den enkelte, hvordan man vil have sine hvidløg. Man kan høste dem friske 1 af gangen og huske at holde regnskab med, hvor mange man har taget. Til sidst skal de tages op af jorden og tørres, og da tager du dem du mangler for at opnå den aftalte mængde, du har fået tildelt. Du kan også vente og tage alle dine op en gang og tage med hjem og tørre.

Porre: Fint

Iceberg: Fint. Plantes i 2 hold næste år.
Romana: Fint – blev bitre til sidst. 2 hold næste år. Forslag om at prøve en mini romana sort.
Pluksalater:  Fint

Rucola:  Om foråret har vi hvert år problemer med lopper, der spiser af bladene. Prøvede i år at så et andet sted i haven men med samme resultat. Forslag om at prøve at så nogle i domen og blandt løgene.

Buskbønner:  Fint, stor afkast. Næste år skal det markeres, hvad der er 1. og 2. hold
Hestebønner: Fint.
Stangbønner (flade): Fint
Stangbønner (lilla): Fint. Kun 1 plante næste år, da kun få tager af den.
Stangbønner flade gule: Fint

Slikærter: Fint. Næste år, sås af 2 gange.
Alm. ærter:  Fint. Næste år sår vi kun den gamle sort. Se næste.

Gammel sort ærter: Bliver meget høje, men giver ærter hen over hele sæsonen. Vi skal have opfundet en anden måde at binde dem op på. De har givet frø nok  til et helt bed næste år, så det gør vi.

Krydderurter:

Spinat, dild og koriander sås som for/efter afgrøde i  nogle af havens andre bede og som vi plejer i urtehaven. Kommer på markplanen og der købes ekstra frø.

Basilikum: Havde en sølle start, med kom efter det senere. Måske har det noget med jorden at gøre, derfor en det vigtig med rent jord og ikke at overgøde.
Agurker: Fint
Chili: Stor og fint udbytte med flot skiltning – men der er ikke så mange af os i haven der spiser chili, så næste år skal vi have
mindre af hver sort.
Peber: Flere næste år.

Jordbær: Fint

Blomster: Der var stemning for også næste år at have et stykke med blomster til buketter. Det bliver i et af bedene, hvor der i år er hindbær.

Vi besluttede, at vi næste år køber udplantningsplanterne (porre, selleri, bladselleri) økologiske. Det er dobbelt så dyrt, men vi har råd til det.

Evt: Tina havde en forespørgsel om, at vi bruger frø fra ”gamle sorter”. Vi ved ikke hvor vi kan skaffe dem . Tina vil undersøge det med Astrid, som måske ved noget mere.

Hindbærbedene: Vi køre med 1 bed mindre næste år, da de er gået ud – muligvis af alderdom. Vi venter og ser om flere går ud næste år og derefter tager stilling til, om vi skal finde nye bede til flere.

Tak for 3 dejlige kager og toldmodighed til dem der holdt kulden ud til sidste punkt.